Blackmagic Design: ATEM Television Studio HD8

Vrijdag 10 maart 2023
Blackmagic Design heeft onlangs ATEM Television Studio HD8 aangekondigd, een nieuwe familie van alles-in-één live productie-switchers die broadcastfuncties combineren met extreme draagbaarheid. Deze nieuwe switchers (per direct beschikbaar vanaf €2935,-) zijn voorzien van bedieningspanelen van broadcastkwaliteit met geavanceerde functies zoals streamen en opnemen. Er is ook een ISO-model dat alle video-ingangen kan opnemen en verbinding kan maken met maximaal acht externe camera's. Deze nieuwe switchers ondersteunen ook live streaming, talkback en optionele interne opslag.

De nieuwe ATEM Television Studio HD is een professionele switcher voor liveproductie die is ingebouwd in een broadcast control panel, zodat hij kan worden gebruikt voor hoogwaardig werk terwijl hij extreem draagbaar is. Dit betekent dat klanten het kunnen gebruiken in kleine zalen die geen toegang hebben tot apparatuurrekken of uitzendwagens. Klanten krijgen een krachtige switcher met 8 standaard geconverteerde SDI-ingangen, 2 aux-uitgangen, 4 chroma keyers, 2 downstream keyers, SuperSource, 2 mediaplayers en heel veel overgangen. Bovendien bevat het een hele televisiestudio met functies zoals hardwarestreaming, opname, audiomixer, talkback, multiview en optionele interne cloudopslag. Er is zelfs een ISO-model dat alle 8 ingangen opneemt voor bewerking. Dat model kost €3895,-.

Hoewel ATEM Television Studio HD een compact ontwerp heeft, bevat het nog steeds zeer krachtige broadcastfuncties, zoals ingebouwde ATEM Advanced Chroma Keyers, Fairlight-audiomixer, DVE, opslag voor afbeeldingen en nog veel meer. De meeste functies kunnen vanaf het frontpaneel worden bediend, of klanten kunnen de gratis ATEM Software Control op Mac of Windows gebruiken om toegang te krijgen tot nog meer functies. Met een beetje leuk experimenteren is het voor iedereen mogelijk om live televisie van hoge kwaliteit te maken.

De ATEM Television Studio HD combineert een switcher en bedieningspaneel in dezelfde unit. Het frontpaneel bevat knoppen voor het selecteren van bronnen, het activeren van overgangen en het instellen van video-effecten. Bovendien zijn de knoppen van hetzelfde hoogwaardige type dat wordt gebruikt op dure broadcastswitchers. Klanten krijgen ook een ingebouwde T-bar voor handmatige overgangscontrole. Het voorpaneel heeft zelfs een innovatief controlegebied voor de audiomixer met livemeting op een speciaal LCD-scherm.

Met acht 3G-SDI-video-ingangen kunnen klanten met ATEM Television Studio HD meerdere camera's aansluiten voor verschillende weergaven van de uitvoering. Videocamera's met SDI-uitgangen, zoals Blackmagic Studio Camera of Blackmagic URSA Broadcast G2, zijn van veel betere kwaliteit omdat ze beter presteren bij weinig licht en professionele lenzen gebruiken. Alle videobronnen worden opnieuw gesynchroniseerd met de switcher, zelfs als ze met verschillende videostandaarden werken. Alles werkt gewoon, dus instellen op locatie is eenvoudig en klanten hoeven zich geen zorgen te maken over technische problemen.

ATEM Television Studio is perfect voor nieuws en presentaties op de set, omdat het beschikt over 4 ATEM Advanced Chroma Keyers voor green screen keying-effecten. De chroma keyers zijn ongelooflijk krachtig en bevatten functies zoals een kleurenkiezer om achtergrondkleuren te samplen voor het automatisch genereren van de belangrijkste parameters. Er is zelfs een voorgrondkleurcorrector zodat klanten de voorgrond- en achtergrondlagen kunnen matchen voor naadloze composities. De keyer kan ook worden gebruikt voor patroon- en DVE-keying.

Met een ingebouwde Fairlight-audiomixer maakt ATEM Television Studio HD het mogelijk om complexe live geluidsmixing uit te voeren. De interne mixer heeft voldoende kanalen voor alle SDI-ingangen, evenals extra kanalen voor de XLR-, RCA- en MADI-ingangen. Elk ingangskanaal beschikt over de hoogste kwaliteit 6-bands parametrische EQ, compressor, limiter, expander en noise gate, evenals niveau- en panregelaars. De audiomixer is extreem krachtig en kan worden aangepast vanaf het frontpaneel met behulp van de speciale audiomixerbedieningen en het LCD-scherm.

Met het ATEM Television Studio HD ISO-model kunnen klanten hun live-evenement bewerken, aangezien het alle invoer kan opnemen in afzonderlijke videobestanden. Klanten krijgen acht afzonderlijke video-invoerbestanden met bijpassende tijdcode en synchronisatie, plus de program video wordt ook opgenomen in een apart hoofdvideobestand. Dit betekent dat klanten kunnen bewerken met elke NLE-software die bewerking met meerdere camera's ondersteunt. Een DaVinci Resolve Project-bestand wordt opgeslagen en gekoppeld aan de ingevoerde videobestanden, zodat hun live-schakeling wordt omgezet in een bewerkingstijdlijn die klanten eenvoudig kunnen openen.

Met ondersteuning voor DaVinci Resolve-projectbestanden in het ISO-model krijgen klanten een volledige postproductieworkflow met bewerking, kleurcorrectie, visuele effecten en audiomixing. Open gewoon het project en gebruikers zien hun live productie als een bewerkingstijdlijn. Klanten kunnen zelfs opnieuw linken naar Blackmagic RAW-camerabestanden als klanten willen eindigen in Ultra HD.

Meer informatie: www.blackmagicdesign.com