DGTL testlab voor oplossingen die festivalindustrie duurzamer en inclusiever maken
Woensdag 27 maart 2024
DGTL, de Revolution Foundation, Innofest en Oerol bundelen hun krachten en helpen vier impactmakers met het uitvoeren van een testcase tijdens DGTL Amsterdam. Ze selecteerden vier baanbrekende initiatieven die de festival- en creatieve sector duurzamer en socialer maken. Vroegtijdig testen op een festival helpt de impactmakers om hun idee te verbeteren en hun impact te vergroten.Even bijkomen van alle festivalprikkels
Lukt het om in een stiltecabine tot rust te komen te midden van de festivalchaos? Dat is wat Ruben Bruggeling van Soulmate gaat onderzoeken tijdens DGTL. "We hopen dat veel bezoekers kunnen genieten van een rustmoment in onze Cavus-cabine. Inclusief zijn betekent voor ons dat elke festivalbezoeker de mogelijkheid krijgt om te ontprikkelen", zegt Ruben. Op DGTL testen de makers hoe bezoekers de cabine ervaren en of het hun festivalervaring verbetert. “Door feedback op te halen bij bezoekers kunnen we de ontwerpaspecten van de cabine verfijnen. Deze informatie is ook heel nuttig voor een soepele overgang naar de markt." Even een pauze nodig van alle prikkels op het festival? Soulmate bevindt zich naast het AMP-podium.
Urine verzamelen voor landbouwgrondstof
Het genderneutrale urinoir van Semilla Sanitation verzamelt urine op DGTL, die ze later omzetten naar landbouwgrondstof en plantenvoeding. "We willen weten of bezoekers het urinoir gaan gebruiken, of het comfortabel voor hen is en wat de reden is om naar het uniseks toilet te gaan in plaats van naar de Dixi", zegt Peter Scheer, oprichter van Semilla Sanitation. Eerder gebruikte het bedrijf alleen de inhoud van reguliere urinoirs, maar het inclusieve ontwerp van het uniseks urinoir maakt dat iedereen deze kan gebruiken. "We hopen dat op den duur alle festivals en evenementen pure urine gaan verzamelen, zodat we het kunnen omzetten in water en meststoffen.”
Een robot die blikjes verzamelt
In de strijd tegen de 150 miljoen blikjes die jaarlijks op straat belanden, heeft TechTics de TinTrooper ontwikkeld. Deze robot benadert mensen en verzamelt blikjes. Zo moedigen ze consumenten aan om blikjes te recyclen en creëren ze bewustwording rondom het aanpakken van zwerfafval. "Het eerste prototype heeft ruimte voor honderd blikjes. Uiteindelijk willen we een versie maken die tot vijfhonderd blikjes kan opslaan", vertelt TechTics. Tijdens DGTL concurreert de TinTrooper met reguliere prullenbakken, om te onderzoeken hoe mensen kunnen worden aangemoedigd om hun blikjes te recyclen. En dat is nog niet alles! Er wordt gefluisterd dat er een heuse wedstrijd zal plaatsvinden tussen de TinTrooper en een reguliere prullenbak.
Een veilige festivalervaring voor iedereen
DGTL wil een veilige en plezierige festivalervaring bieden voor iedereen en een positief voorbeeld zijn voor de evenementenindustrie. Daarom organiseert MusicMoves een programma in het Living Lab dat zich richt op de queer-gemeenschap. Samen met bezoekers verkent MusicMoves oplossingen en ideeën om festivals inclusiever te maken. Denk aan een pubquiz, een dansworkshop meditaties, documentaires, spoken word, etc. "Muziek is altijd al een echte verbinder geweest en we hopen dat ons initiatief deze trend zal voortzetten. Met het Living Lab willen we vergelijkbare initiatieven inspireren en duurzame positieve verandering creëren voor uitgesloten groepen zoals
de LGBTQIA+-gemeenschap.”