Eerste lokale omroepen van start op DAB+

Dinsdag 14 juni 2016
<p>Binnenkort zullen drie lokale omroepen in Noord- en Zuidoost Groningen gaan uitzenden op DAB+, zo meldt Radiodigi.nl. De omroepen Havenstad FM,RTV Logo en Radio Westerwolde zijn vorig jaar een samenwerkingsverband met de naam Groningen 1 aangegaan. Deze drie radiostations zijn de eerste lokale omroepen die uit gaan zenden via de digitale ether.


Het initiatief van de digitale uitzendingen via de ether komt van Jan van de Vries, technicus bij Radio Westerwolde, één van de drie deelnemende radiostations. De drie lokale omroepen zullen in de regio rond Vlagtwedde te ontvangen zijn via DAB+ kanaal 7B. In eerste instantie wordt er één DAB+-zender met 150 Watt ERP aangezet waarop het signaal van deze lokale omroepen te horen is. In een latere fase zullen er nog één of meerdere steunzenders bijkomen, waarbij het van belang is dat alle zenders synchroon lopen.

 
Binnen een multiplex is ruimte voor acht radiostations om met een goede geluidskwaliteit uit te kunnen zenden. Het is mogelijk om maximaal twaalf radiostations kwijt te kunnen binnen één multiplex, maar dan gaat de geluidskwaliteit wel achteruit.
 
De lokale omroepen zullen gebruik gaan maken van goedkope open-source software om op DAB+ te kunnen uitzenden. Hierdoor is geen dure hardware-infrastructuur nodig, waardoor het uitzenden via digitale etherradio ook betaalbaar is voor kleine radiostations. In het Verenigd Koninkrijk wordt al ruim een jaar getest met software-based DAB zenders.
 
De verwachting is dat de drie lokale radiostations in Groningen over ongeveer drie weken zullen starten op DAB+