PWL verlicht Belgisch Parlement met akoestische wolkenluster

In samenwerking met Amptec ontwierp PWL voor de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers in het Parlement een energiezuinige lichtinstallatie met akoestische optimalisatie. Amptec ontwierp het geluidssysteem met  akoestiek die ook voor TV-opnames geschikt zijn.  PWL zette dit om naar een creatief ontwerp met geïntegreerde verlichting. De wolkenstructuur bestaat uit drie niveaus om harmonieus aan te sluiten bij de ronde structuur van de koepel en de kamer.
 
De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers was een lastige omgeving om gesprekken te voeren wegens de gebrekkige akoestiek. Veel harde oppervlakken en een indrukwekkende koepel zorgden voor ongewenste weerkaatsingen, waardoor politici elkaar moeilijk konden verstaan. Luc Peumans, CEO van PWL, licht toe: "Onze opdracht bestond erin om de  akoestiek te verbeteren zonder te raken aan het klassieke karakter van het gebouw. Het designteam van PWL ontwierp een luster waarin ook het licht geïntegreerd werd. Op die manier kon de harde en inefficiënte hallogeenverlichting worden vervangen door een energiezuinige doch degelijk LED-alternatief. We zijn dan ook bijzonder trots op dit eindresultaat!"

Aan de hand van een geluidstudie door Amptec werd het geluidssysteem bepaald, evenals de benodigde akoestische panelen voor die specifieke zone. PWL voerde op basis daarvan een uitgebreide lichtstudie uit om een nieuw lichtontwerp te bepalen dat natuurlijk aanvoelt,  maar ook het elektriciteitsverbruik beperkt. Samen met de geluidsinstallatie en akoestische panelen vormde dit de basis voor een creatieve en multifunctionele luster. Deze luster in de vorm van een wolkenstructuur verbetert zowel de verlichting als de akoestiek en de algehele sfeer in de ruimte. 
 
De wolkenstructuur bestaat uit drie niveaus om harmonieus aan te sluiten bij de ronde structuur van de koepel en de kamer zelf. De wolken van het onderste niveau zijn voorzien van energie-efficiënte verlichting, zowel binnenin voor algemene verlichting als boven om de wolken te verlichten. De bovenste twee niveaus omvatten uplighters die schijnen op de bovenhangende wolken en het plafond. Ook de verlichting in de koepel zelf, die het natuurlijk zonlicht dient na te bootsen, werd vervangen door energiezuinige LED's. 
 
"De nieuwe verlichting voldoet zowel aan de vereisten voor TV-opnames als aan de moderne normen voor het verlichten van architecturale gebouwen. We zijn dan ook bijzonder tevreden over de samenwerking met onze partners Lux Lumen en Amptec om dit mooie project tot stand te brengen", concludeert Peumans.

 

Tue, 08-November-2022 10:05

Algemene voorwaarden | privacy statement