Partnership IRON Films met Breda University of Applied Sciences

Donderdag 27 januari 2022
Met trots presenteert IRON Films het nieuwe partnership met Breda University of Applied Sciences (BUas). Zij zullen samen nieuwe tools ontwikkelen om virtual production toegankelijk en inzichtelijk te maken voor filmmakers. BUas is de opleiding voor Creative Media en Game Technologies, een van Europa’s beste opleidingen met zowel een bachelor- en master niveau.

In 2019 lanceerde Disney+ "The Mandalorian" een met een Emmy bekroonde televisieserie die is geproduceerd met de inzet  van een tot dan nooit vertoonde techniek: Virtual Production. In plaats van echte locaties of met GreenScreen te filmen, werden acteurs en setonderdelen voor een enorm oppervlak van LED-schermen geplaatst. Hierop projecteerde men geanimeerde achtergronden die synchroon liepen met de beweging van de camera. Met behulp van geavanceerde hardware en software applicaties uit de gamewereld vloeien al deze set-onderdelen uiteindelijk samen in het gewenste perfecte eindbeeld.  De ideale locaties komen zo naar de filmset in plaats van andersom. Zowel creatief als technisch en budgettair biedt dit eindeloos veel nieuwe mogelijkheden, maar ook gespecialiseerde nieuwe banen in de filmindustrie. 

IRON Films creatief directeur en medeoprichter Pim de Bilde spreekt zijn enthousiasme uit over deze samenwerking met het BUas: "IRON Films produceert niet alleen met de nieuwe techniek  maar besteedt ook al meer dan drie jaar aan ontwikkeling en onderzoek op het gebied van Virtual Production. IRON Films loopt momenteel in Nederland als early adopter voorop met deze geavanceerde filmproductiemethode."

"We hebben", aldus Pim, "grote stappen gemaakt met het onderzoeken en ontwikkelen van oplossingen voor virtuele productie, maar we zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer te bereiken valt. Onze virtuele productiemethode maakt gebruik van geavanceerde technologie die camera tracking, LED-schermen en 3D-omgevingen in Unreal Engine in realtime combineert. We geloven echt dat Virtual Production de toekomst is van het maken van films, omdat het meer creatieve mogelijkheden biedt. Onze samenwerking met BUas is bedoeld om een instroom van Virtual Production-specialisten te creëren, aangezien er sprake is van een tekort aan talent dat dringend moet worden aangepakt. Door kennis van de techniek en tools te delen hopen BUas en IRON Films hierin tegemoet te komen. Dit zou moeten resulteren in aangepaste applicaties voor Unreal Engine waardoor het bouwen en uitvoeren van Virtual Production projecten met Unreal Engine eenvoudiger wordt."

De bachelor- en masterstudenten Creative Media en Game Technologies gaan leren hoe ze Virtual Production workflows opzetten en hoe je omgaat met de Hard- en software. IRON Films en BUas zetten zich zo in om de Virtual Production specialisten van de toekomst klaar te stomen.