Robotische camerabesturing in Nieuwe studio L1

Donderdag 20 juni 2024
De regionale publieke omroep L1 heeft een nieuwe productiestudio gebouwd en een bestaande controlekamer uitgerust met de nieuwste technologie van Telemetrics, een pionier op het gebied van robotische camerabesturing. Robotische camerabesturing heeft omroepen over de hele wereld geholpen om kostenefficiënte operaties op te zetten en te onderhouden die menselijke camera-operators vervangen.
De apparatuur, waaronder een OmniGlide Roving Pedestal (met een LP-S5-kop), vijf HP-S5 pan/tilt-koppen, een reFrame server en een RCCP-2A STS-roboticabedieningspaneel, werd in februari van dit jaar geïnstalleerd in de nieuwste studio van L1, waar ze een dagelijks nieuwsprogramma en wekelijks meerdere talkshows produceren. Ze gebruiken Grass Valley LDX C92 box camera's met Canon lenzen op de Telemetrics pan/tilt-koppen.

“We kozen voor Telemetrics omdat we flexibeler wilden zijn en minder afhankelijk van de beschikbaarheid van camera-operators”, zei Bart Cuijpers, freelance AV-systeemingenieur bij L1. “Bovendien kan de OmniGlide rover ingewikkelde bewegingen maken die een menselijke operator niet kan uitvoeren. Menselijke operators kunnen geen extreem complexe bewegingen maken en deze identiek en consistent herhalen. In feite is er niet veel dat we niet kunnen doen met de nieuwe Telemetrics-apparatuur.”

Cuijpers voegde eraan toe dat de nieuwe apparatuur “erg duurzaam en goed gemaakt” aanvoelt en dat hij camera-robotica zou aanbevelen als een kosteneffectieve manier om een studio en het personeel uit te rusten en te laten opereren “afhankelijk van het type organisatie en programma.” Een lid van het technische personeel kreeg een diepgaande training ter plaatse van Telemetrics-ingenieurs, waarna hij de andere operators instrueerde.
“Sommige mensen besloten dat robotische camerabesturing niets voor hen was,” zei hij, “maar sommigen vinden het echt leuk om ermee te werken.”

Naast de rover en pan/tilt camerakoppen heeft de omroep een RCCP-2A controller met Studio software aangeschaft, inclusief Telemetrics’ kunstmatige intelligentie (AI)-geassisteerde reFrame Automatic Talent and Object Tracking. De RCCP-2A controller met reFrame blijft verbeteren. Het combineert nu de beste tools voor geautomatiseerde tracking, waardoor gebruikers talent of live presentatoren nauwkeuriger kunnen volgen terwijl ze bewegen en hun hoofd draaien voor de camera. Bijvoorbeeld, als iemand niet direct naar de camera kijkt, zal het systeem hen toch volgen en perfect gecentreerd in beeld houden.

De nieuwe studio van L1 beschikt nu ook over de Telemetrics reFrame Server, die de automatische cameratrackingmogelijkheden en flexibiliteit van de reFrame software uitbreidt naar alle robotcamera's in de studio.