Roland Kondigt VR-120HD Direct Streaming AV Mixer en update aan

Donderdag 26 januari 2023
De Roland Professional A/V Division kondigt twee releases aan in haar veelgeprezen line-up van professionele streaming video switcher producten. De VR-120HD Direct Streaming AV Mixer is het nieuwe topmodel in de VR serie, met uitgebreide audio/video-connectiviteit, uitgebreide audiomixmogelijkheden en krachtige hybride productietools in één draagbaar toestel. De gratis V-160HD Versie 2.0 update breidt de reeds krachtige mogelijkheden van de V-160HD Streaming Video Switcher uit met extra video-uitgangsformaten, uitgebreide busroutering en vele andere functies.

VR-120HD Direct Streaming AV Mixer
Met zijn uitgebreide audio- en video-I/O, een groot touchscreen en hands-on bediening biedt deze draagbare krachtpatser je de tools die je nodig hebt om elke middelgrote productie aan te kunnen. Geavanceerde Roland AV-functies maken moeilijke taken eenvoudig: met aanpasbare workflows, diepgaande automatiseringsfuncties, PTZ-camera-bediening op afstand, macrosequencing met één druk op de knop, streaming via LAN en USB en nog veel meer.

De flexibele videomogelijkheden van de VR-120HD maken het creëren van aangepaste ervaringen voor een live en een online publiek eenvoudig. De operator kan direct bronnen toewijzen aan acht cross-points - waaronder live video-ingangen, still images en videoclips - en prioriteit geven aan camera's en computerbronnen met scene recall. Onafhankelijke feeds kunnen worden gemaakt door compositielagen aan meerdere bussen toe te wijzen.

De VR-120HD heeft zes HDMI en zes SDI video-ingangen in Full HD, die een breed scala aan broadcast en cinematografische framerates en color spaces ondersteunen. De HDMI ingangen bevatten scalers met EDID en HDCP ondersteuning, zodat er geen gedoe meer is met klantenbronnen zoals computers, tablets, spelcomputers en oude 4:3 apparaten.

De effects engine in de VR-120HD heeft acht compositielagen die kunnen worden toegewezen aan de Program-, Sub-Program-, en Aux-outs. Met maximaal vier picture-in-picture vensters en twee downstream key layers met transparante PNG en externe key support kunnen gebruikers alle creatieve behoeften beheren.

Met meerdere toewijsbare uitgangen - waaronder drie SDI- en drie HDMI-uitgangen, een USB-C streaming uitgang en ethernet streaming - brengt de VR-120HD een hoogwaardige videomatrix binnen handbereik. Talrijke output framerates worden ondersteund, en krachtige routing-tools bieden de flexibiliteit om programmadisplays, monitoren, multi-view productieschermen en het online publiek tegelijk te voeden.
De geavanceerde technologie van de VR-120HD maakt livestreamen naar de populairste platforms soepeler dan ooit tevoren. Met ondersteuning voor zowel direct streaming via ethernet als computerstreaming via USB tot 60 FPS, kunnen gebruikers presentaties van hoge kwaliteit leveren aan elk publiek. En met gelijktijdige SDXC-opname is het eenvoudig om de show vast te leggen voor latere distributie.
De VR-120HD heeft de krachtigste audiomogelijkheden van alle videoswitchers in zijn klasse, met 42-kanaals mixen en een groot aantal processing-tools, I/O-routeringsopties en automatiseringsfuncties. Zes XLR/1/4-inch combo-ingangen zijn voorzien van hoogwaardige microfoonvoorversterkers, en vier RCA-ingangen zijn beschikbaar voor standaard apparatuur op lijnniveau. Gebruikers kunnen ingebedde digitale audio mixen vanaf de HDMI, SDI en USB ingangen. Bluetooth is ook beschikbaar voor het streamen van audio vanaf een mobiel apparaat.

Met de unieke Audio Player-sectie kunnen gebruikers events verfraaien met aangepaste sounds. Acht toewijsbare pads op het VR-120HD paneel kunnen worden gebruikt om geluidseffecten, aankondigingen van evenementen, countdowns voor e-sports of themanummers voor presentatoren te activeren.

Met de geavanceerde workflow-tools in de V-120HD kan de operator meerdere functies uitvoeren met één knopdruk. De 32 scene geheugens en krachtige effects engine werken samen voor naadloze scènewisselingen, terwijl 100 macro's met één druk op de knop complexe actielijsten regelen. Een sequencerfunctie maakt presets en macro's nog krachtiger, met de mogelijkheid om tot 1000 stappen te programmeren en die tijdens het evenement in volgorde te activeren.

De V-120HD beschikt over uitgebreide PTZ (pan-tilt-zoom) camera-integratie met on-board ondersteuning voor geselecteerde Canon, JVC, Panasonic, Sony, PTZOptics, Avonic, en VISCA-compatibele PTZ LAN-camera's. Verschillende merken kunnen worden gemixt en gecombineerd, en tot 12 PTZ-camera's kunnen gelijktijdig worden bediend.

De VR-120HD heeft ook ondersteuning voor een tally-licht, het op afstand activeren van Atomos recorders, RS-232 en GPIO poorten, en meer.  Met de gratis remote control-software die in het tweede kwartaal van 2023 verschijnt, kunnen gebruikers hun productieworkflows verbeteren via een iPad of Mac/Windows computer.

V-160HD Versie 2.0 Update
De V-160HD Streaming Video Switcher is perfect afgestemd op moderne hybride videoproducties en stelt gebruikers in staat verbinding te maken met een live publiek in Full HD met uitgebreide HDMI en SDI I/O en tegelijkertijd te streamen naar elk populair webplatform via USB-C. De nieuwe Versie 2.0 update, die gratis is voor alle V-160HD bezitters, bevat veel krachtige verbeteringen:
•    Nieuwe video-uitvoerformaten voor meer veelzijdigheid, waaronder 1080/23,98p, 1080/24p, 1080/25p, 1080/29,98p en 1080/30p.
•    Gebruikers kunnen nu compositielagen toewijzen aan de Aux-uitgang naast de Program- en Sub-Program-uitgangen. 
•    Interlaced of progressive signaaltypes kunnen nu onafhankelijk worden ingesteld voor elke video-uitgang. 
•    Gebruikers kunnen nu vrij ingangen toewijzen en hun volgorde veranderen in de input view display, zodat ze hun set-up voor verschillende producties kunnen optimaliseren. Dit is handig voor vele toepassingen, zoals het toevoegen van een klok aan de monitor van de presentator als picture-in-picture bron. 
•    Veel extra functies en bedieningsverbeteringen.