Inhoud
- High Dynamic Range: drastische innovatie
- Column John Huijbregts: Look and Feel
- IBC 2015: Audio uitgelicht
- Technology college Smart Radio:
- RTV NH / AT5: investeren in efficientie
- Trainingsdag Aventum: HDMI 4K over IP
- Hightech installatie Concertgebouw: Hoger niveau
- Het meisje met het rode haar: van het verlanglijstje
- De SSL tafels van Stagelight: "Alsof alle instrumenten lachen"
- Schouwburg Cuijk breekt af en bouwt op: 'Gesamtkunstwerk'
- Amsterdam Music Festival: 'Het uiterste gevergd'
- Creative LED: 'Vaste plek in branche verworven'
- Eyesupply: grenzeloos
- TV & Radio Nieuws
- HDMI 4K over IP
- RTV NH/ AT5: Investeren in efficiëntie
- Column John Huijbregts: Look and feel
- IBC 2015: audio uitgelicht
- Technology college Smart Radio: “Innovatie is essentieelâ€
- High Dynamic Range: drastische innovatie
- Theater & Podia Nieuws
- Schouwburg Cuijk: ‘Gesamtkunstwerk’
- Hightech installatie voor Concertgebouw
- Het meisje met het rode haar
- “Alsof alle instrumenten lachenâ€
- Show & Events Nieuws
- Amsterdam Music Festival: ‘Het uiterste gevergd’
- Creative LED: ‘Vaste plek in branche verworven’
- Eyesupply: grenzeloos
>
show&events Interview
av-entertainment.nl
Eyesupply GrenzeloosHet is niet altijd even makkelijk om Kevin Walenciak en Carlo Ruijgers van Eyesupply en Sander Reneman van 250K tegelijkertijd in één ruimte te krijgen. Hun markt bestaat nu eenmaal uit de hele wereld en dus zijn de heren Airmiles-spaarders pur sang. In een poging een verhaal te maken over hun creatieve live video design, -productie en ?operating bedrijf, lukte het toch: "Met video ben je nooit klaar."
Fotografie Floris Heuer, Joep van Aert, Marc van der AA en Rutger Geerling
Op de Eindhovense burelen van Eyesupply wordt op het moment van ons gesprek hard gewerkt aan de voorbereidingen van het Amsterdam Music Festival, waar Eyesupply en het daaruit voortgekomen 250K ? waar nog altijd veel mee wordt samengewerkt - nadrukkelijk bij betrokken zijn.
Uitlaatklep
"Met Eyesupply doen we alles op het gebied van video", vertelt Kevin Walenciak, waarbij hij aanmerkt dat het daarbij wel echt gaat om het 'on stage' videowerk. "We verzorgen het uitsturen van de video en maken de content voor de artiesten. We maken dus geen aftermovies en dergelijke, maar doen echt het showonderdeel." Het begon veertien jaar geleden allemaal als hobby. Met vier andere jongens ging Walenciak VJ-en en langzaam maar zeker begon dat te groeien. "Mensen stopten, Carlo Ruijgers en Sander Reneman kwamen erbij en toen is het steeds verder gegaan. 250K is ontstaan na Extrema, waar Carlo en Kevin (Eyesupply) in contact kwamen met Sander. Reneman was daar voor de decorproductie en Walenciak en Ruijgers voor het videoverhaal. "Er was daar op dat moment eigenlijk geen totaalregie. Wij hebben dat toen op ons genomen en daaruit is 250K ontstaan. Het was voor ons eigenlijk een uitlaatklep waar we alles in konden stoppen dat niet met video te maken had", legt Walenciak uit.
Onbegrepen
Sander Reneman: "Kevin, Carlo en ik hebben alle drie een creatieve achtergrond. Op mijn carrièrepad ben ik aan de technische productiekant terechtgekomen, waarbij ik wel altijd creatief gebleven ben. Die werelden hebben we bij elkaar gebracht. Zelf liep ik er als creative vaak tegenaan dat producenten me niet snapten, of mijn ideeën zo plat sloegen dat er weinig van overbleef." Op videogebied was dat al net zo, vult Walenciak aan. "We hadden altijd al grootse ideeën, maar in de praktijk was het nog ondergeschikt. Bij producties was het vaak zoiets van 'beamertje links en beamertje rechts zijn voor jou, succes ermee'. Er was geen goede integratie van die disciplines en daar zijn wij ingesprongen. Van het een is toen het ander gekomen en zijn we serieus gaan samenwerken."
Omslag
Het bleek een gat in de markt en inmiddels doet Eyesupply zijn klussen over de hele wereld. Voor iemand als Armin van Buuren wordt feitelijk zelfs álles gedaan, van video en showregie tot artwork en begeleiding in het buitenland. Het is een van de vele tekenen dat op hoog niveau gewerkt wordt. "In 2009 en 2010 hebben we echt een professionaliseringsslag geslagen", vertelt Ruijgers. "We hebben toen gezegd dat we het allemaal als hobby konden blijven zien en er baantjes naast zouden kunnen houden, maar dat we het beter echt serieus konden gaan aanpakken. Toen zijn we er echt voor gegaan." Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In de ruimte in het Eindhovense Klokgebouw werken nu inmiddels zo'n 25 mensen, waarvan een deel feitelijk de wereld rondzwerft. Volgens Walenciak is het ideaal om veel verschillende disciplines binnen één pand te hebben. "De mensen die hier bijvoorbeeld de videocontent maken, hebben weer wat minder verstand van licht. Zij kunnen heel makkelijk binnenlopen bij de lichtdesigners: 'Hoe werkt dit? Welke kleuren kun jij maken?'. Zo schakel je veel sneller."
Lef
"We waren altijd al heel erg bezig met conceptmatig denken", vertelt Kevin Walenciak. "Vanuit mijn decorachtergrond ben ik ook gaan denken: 'hé, video kan ook decor zijn'. In het begin werden we nog wel eens uitgelachen als ze zagen hoe wij dingen wilden gaan aansturen. Dat kon allemaal toch niet? Maar wij dachten dat het wel kon en deden het uiteindelijk ook. We zijn altijd voor onszelf bezig geweest om dingen toch mogelijk te maken. Juist dát is wat ons heeft onderscheiden van anderen. Het lef om dingen toch te gaan doen. Daarbij hebben we vaak genoeg ook gebluft overigens. Dat stonden we onszelf 's nachts af te vragen wat we onszelf nu weer op de hals gehaald hadden. Als ik nu terugdenk aan de eerste twee eindshows van Extrema. Vijf stages aan elkaar gekoppeld?door het water?over een brug?alles aan elkaar. Als ik dat nu nog zou moeten doen, dan zou ik omvallen. Toen hebben we gewoon op play gedrukt en het werkte ook nog."
Veranderd
Toen de buitenlandse klussen de overhand kregen, zagen de heren pas dat het er in Nederland erg professioneel aan toegaat. Ruijgers: "De kennis uit onze begintijd, waarin het nog wel eens kunst- en vliegwerk was, kwam toen weer goed van pas. Op die manier hebben we letterlijk complete producties van de ondergang kunnen redden." Kevin Walenciak vult aan: "We zien de haken en ogen vaak sneller, omdat we het allemaal al een keer gedaan hebben. Soms worden we ook specifiek vanwege die expertise benaderd. Qua VJ-en is het vak ook erg veranderd. Vroeger kwam je binnenlopen, moest je een flightcase ergens neerzetten en daar kon je dan je spullen op kwijt. Er werd gewoon geen rekening met je gehouden. Tegenwoordig is het een stuk professioneler." De fikse groei heeft overigens ook een keerzijde, vertelt Ruijgers: "Vroeger stonden wij bij 70% van de Nederlandse dancescene te VJ-en. Tegenwoordig denken ze al snel: 'Tja?.Eyesupply?.daar hebben wij geen budget voor'. Je standaard is hoger geworden en daarmee verandert ook je markt. Dat is wel even wennen geweest."
Bijbenen
Op de vraag of het lastig is om op technisch vlak bij te blijven bij alle ontwikkelingen die er zijn op het gebied van video, reageert Ruijgers: "Wat bij video nog wel eens lastig is, is het feit dat er niet één enkele standaard is. Er is geen vast protocol van hoe je dingen gaat aansluiten en werkbaar maakt. In videoland zijn er zó veel mogelijkheden en daar moet je dan de voor jou beste oplossingen uitvissen." Ook de visuele aspecten veranderden door de jaren heen. "Op een gegeven moment hadden we projectie en dat werd steeds groter en de resoluties werden hoger. Als VJ kreeg je daar moeite mee, omdat je het qua formaat niet aankon. Toen kwam LED en gingen we het weer zelf overnemen omdat we dat makkelijk konden. Maar nu ga je naar 5 mm en 3 mm en zomaar 800 of 1000 vierkante meter?het kan niet op. LED wordt steeds goedkoper en in China produceren ze als gekken. Er komst steeds meer deze kant op." Walenciak: "Drie of vier keer HD is niet ongewoon. Dan moet je dus toch weer flink aan het renderen, wat weer meer renderpower kost en waardoor je renderfarm weer groter moet. Het bijbenen van al die ontwikkelingen vergt de nodige aandacht. Met video ben je nooit klaar."
Eindeloos
"Het mooie aan video is dat er omgevingen mee kunt creëren die niet bestaan", vindt Walenciak. "Dieptes maken die in werkelijkheid niet kunnen en meerdere lagen creëren die een seconde later weer heel anders kunnen zijn. De creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos." Je kan er gewoon decors mee creëren, vult Ruijgers aan: "De suggestie wekken dat er iets hangt boven een podium, maar het kan ook zomaar weer weg zijn. Dát is het mooie aan video." Feitelijk heb je volgens het tweetal een leeg podium en met video kun je daar dan alles mee doen. "Zelfs lampen kunnen we tot op zekere hoogte nabootsen. Een rij lampen kun je dan doortrekken tot in het oneindige. Je creëert het gevoel dat het doorloopt en op die manier maak je een zaal bijvoorbeeld veel groter dan 'ie eigenlijk is."
Genieten
Ondanks de bizar drukke agenda's en het feit dat al zó veel klussen gedaan zijn, genieten de mannen van Eyesupply nog altijd tijdens hun werk. "Voor mij is dat vooral als het publiek reageert op wat je maakt", vertelt Walenciak. "Als een showmoment valt en het lukt, dan geniet ik wel even." Ruijgers: "Ik moet bekennen dat de momenten wel schaarser worden, maar ze zijn er wel degelijk. Je wordt ook kritischer. Dan wil ik er meer uithalen dan eigenlijk kan. Maar goed, als je straks tijdens het Amsterdam Music Festival 37.000 mensen uit hun dak ziet gaan op iets waar je met zijn allen zo hard aan gewerkt hebt, dan is dat gewoon kicken. Maar waar ik op dit moment de grootste kick van krijg is wel van het feit dat we hier nu een bedrijf hebben dat jongens van een jaar of 22 de kans biedt om met dit werk de hele wereld over te gaan."
Koppelen
Mooi perspectief voor Walenciak en Ruijgers is dat de rol van video in de nabije toekomst alleen maar groter gaat worden, als de voortekenen tenminste niet bedriegen. Ruijgers: "Ik denk wel dat het groter gaat worden, maar het gaat ook veranderen. Video gaat meer samensmelten met andere technieken. Virtual reality, 3D?.net als in de bioscoop gebeurt. Er moet wel een nieuwe dimensie komen voor video. Eigenlijk is die er al wel, maar dat moet nu nog zijn toepassing gaan vinden in de entertainmentindustrie." "We zijn nu druk bezig om al die verschillende disciplines te gaan koppelen", vult Kevin Walenciak aan. "Daar ligt volgens ons de toekomst. Er gaat meer gekeken worden naar de vraag 'wat we uiteindelijk nou allemaal gaan zien'. Meer mensen moeten gaan nadenken: 'we hebben al die disciplines, maar wat moeten die samen nou echt gaan doen?' Het gaat allemaal nog breder worden dan het nu al is en het is aan ons om daar nu al op in te springen."
In de volgende uitgave van AV & Entertainment Magazine volgt een uitgebreid verhaal over 250K.
"In het begin werden we nog wel eens uitgelachen als ze zagen hoe wij dingen wilden gaan aansturen. Dat kon allemaal toch niet?"
"Dieptes maken die in werkelijkheid niet kunnen en meerdere lagen creëren die een seconde later weer heel anders kunnen zijn. De creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos."
<
Abonnee Aanbieding 2015
Ontvang nu ruim 35% korting op het reguliere abonneetarief: u betaalt slechts e 25,- ipv e 39,-
U ontvangt naast vakinformatie vele voordelen. Abonneer u nu op het vakblad AV&Entertainment Magazine.
Abonnee voordelen:
- 6 maal per jaar uw eigen vakblad op de deurmat
- Actueel nieuws op www.av-entertainment.nl
- 10 maal per jaar uw eigen digitale AV&Entertainment Magazine nieuwsbrief
- Extra korting op lezersaanbiedingen in uw vakblad
- Gratis bedrijfsgegevens vermelding in bedrijvengids op www.av-entertainment.nl
- Een korting van e 100 op een uitgebreide vermelding in de bedrijvengids; abonnees betalen e 125 voor een heel jaar ipv e 225
- AV&Entertainment Magazine abonnees ontvangen ook 15% abonneekorting op andere tijdschriften van de uitgeverij van Van Munster Media Groep (www.vanmunstermedia.nl): Porsche Scene Live, Great British Cars, Bodylife Benelux, Meeting Magazine, Office Magazine, Rivierenland Business, Vallei Business, Oost-Gelderland Business, Noord Limburg Business
Indien u geïnteresseerd bent in een van deze uitgaven, kunt u bellen met onze klantenservice op: 024-373 8505 (elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 uur en
12.00 uur).
U kunt u ook abonneren op AV&Entertainment Magazine via de website: www.av-entertainment.nl
Jaargang 11 | nummer 5 | november 2015
www.av-entertainment.nl
Een uitgave van
MVM Producties bv
Postbus 6684 | 6503 GD Nijmegen,
Kerkenbos 12-26c | 6546 BE Nijmegen
T: 024 - 3 738 505 | F: 024 - 3 730 933
Uitgever
Michael van Munster
Hoofdredactie
Teun van Thiel
teun@av-entertainment.nl
Redactiemedewerkers
Arnout van der Hoek, John Huijbregts,
Maud Mentink, Ulco Schuurmans
Email: info@av-entertainment.nl
Vormgeving
Jan-Willem Bouwman
Joost Franken
Coverfoto
Nico Alsemgeest
Media-Advies Van Munster Media B.V.
René Janssen T: 024-373 8055
E: rene@av-entertainment.nl
Voor advertentietarieven, neem contact op met onze media-adviseurs of ga naar www.av-entertainment.nl
Abonnementen
Een jaarabonnement bedraagt e 39,- (excl. B.T.W.)
Abonnementen hebben een looptijd van een jaar (tot 31 december) en worden automatisch verlengd. Opzeggen kan schriftelijk en dient ieder jaar vóór 31 oktober te gebeuren.
Vragen over abonnementen en bestellingen kunt u richten aan de afdeling Abonnementenbeheer. Dagelijks telefonisch bereikbaar van 09.00 uur tot 12.00 uur,
T: 024-373 8505,
E: abonnementenbeheer@vanmunstermedia.nl
Nabestellingen: Oude nummers (5 euro per exemplaar)
telefonisch bestellen via 024-373 4467
Copyrights
Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen
artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.
Abonnees ontvangen
? 6 keer per jaar het vakblad
? Toegang tot het volledige archief op
www.av-entertainment.nl
? Korting op lezersaanbiedingen AV&Entertainment Magazine
? Gratis opname bedrijvengids