Jobs in de audiovisuele sector. Hoe krijg je er een?

Oké, je studie is afgerond, of je wilt graag een nieuwe weg inslaan maar je weet niet goed hoe je de audiovisuele sector binnenkomt en welke jobs er mogelijk zijn. Er is alvast één ding zeker, in deze sector is de doorgroeimogelijkheid groot, en de sector is zeer gevarieerd.  
Allereerst, audiovisueel houdt in dat je tegelijkertijd iets kan horen en zien. Het is een combinatie van visuele muziek, audiovisuele installaties en abstracte film. Denk aan een job bij de televisie of de radio, of eventueel een film productie. Als dit jou iets lijkt kunnen we je een aantal dingen aanraden.  

Alles begint in principe al bij een goed netwerk. Dit wil zeggen, onthoud de namen die je in de lessen te horen krijgt, en ga naar exposities of tentoonstellingen van mensen in de sector. Wees zelf pro actief en ga naar bepaalde events binnen het kader van je interesses in de audiovisuele sector, en wees niet bang om er gesprekken aan te gaan. Je zal er veel gelijkgestemde zielen ontmoeten doordat hetzelfde onderwerp jullie naar dat bepaalde evenement heeft toe getrokken.Je kan altijd vragen aan je leerkracht om informatie over dergelijke events, gegarandeerd dat dit een grote hulp zal zijn. Het zijn grotendeels de connecties die je binnen deze sector de goede weg wijzen, en je zullen helpen. 

Wees hierbij open minded, door met vele verschillende soorten mensen te spreken over de sector en hun ervaringen hierin, kun je beginnen na te denken over wat jij graag wilt doen. Begin dan je weg uit te stippelen waarbij stapje per stapje duidelijk zal worden wat jouw werkelijke droomfunctie is. Laat het vallen en opstaan je niet afschrikken, in de creatieve sector moet je veel kunnen, willen en durven uit te proberen voor je weet wat jou nu net zo goed ligt. Dit kan je ook leiden naar het ontdekken van wat je dolgraag zou willen doen. Vergeet niet dat je al doende leert, dus durf andere functies aan te nemen binnen het bedrijf (zeker als starter) zo kom je misschien iets tegen waarvan het eerst niet echt iets leek op iets dat je graag zou doen.  Door je tijd te nemen en onderaan te beginnen, en jezelf op te werken leer je ook echt de volledige werking van de organisatie kennen. En dit kan absoluut in je voordeel spelen als je later besloten hebt voor welke functie je écht wilt gaan. Of je nu een eigen talkshow wilt runnen als Howard Allan Stern, of liever de technische kant op wil en flash animaties voor bedrijven hun websites wil ontwerpen zoals Andre Akkari? Er is keuze genoeg voor diegenen die graag op de voorgrond, alsook voor diegenen die graag op de achtergrond werken. 

Sprekend over het beginnen als een starter, kunnen we je aanraden om je vooraf grondig te informeren. Zo weet je in grote lijnen met wat voor een productie je juist te maken hebt. Maak zeker duidelijke afspraken op voorhand. Je loon achteraf bespreken loopt meestal niet zo goed. Ga je ergens solliciteren? Doe dan vooraf je research, bekijk welke nieuwtjes er primeur zijn in de audiovisuele sector.  

Zoals we ervoor al hebben gezegd, wees pro actief! Je droomjob wordt heus niet zomaar in je schoot geworpen. Er zal ook geen uitnodiging voor een nieuwe productie zomaar in je brievenbus belanden. Zoek de websites af en stuur je cv eruit. Om het nog beter te doen kan je zelfs binnen springen in verschillende productiehuizen, face to face contact blijft nog altijd een belangrijk pluspunt als het om de banenjacht gaat. Zo kan je je enthousiasme laten blijken. Ambitie en talent zijn hele goede eigenschappen die werkgevers zullen aantrekken. Maar de wil om er voor te gaan is minstens even belangrijk. Heb je een open vacature gezien maar lijkt het op het eerste zicht niet dat je beschikt over de juiste vereisten? Ga toch eens langs en informeer jezelf goed, je hebt uiteindelijk niets te verliezen daarmee.  

Foto: Niekverlaan pixabay license  

Tue, 01-October-2019 09:38

Algemene voorwaarden | privacy statement