Inhoud
- Tom Erisman: “Achteraf blijken risico’s vaak de juiste keuze”
- GV EDIUS X: krachtigste en snelste workflow ooit
- Mojo: revolutie in mobiele journalistiek
- Mediaverkeer: journalistiek op afstand met MediaLab
- LiveU LU800: game changing multi-camera IP-video-unit
- Panasonic Lumix DC BGH1: streaming MFT met spiegelloze box-systeemcamera
- Vernieuwde Airborne Experience: veel meer dan een update
- Nieuw zaallicht in Stadsschouwburg Sint-Niklaas
- FloriWorld: 'Hierin komt alles samen'
- PT-RQ35K-projectorserie van Panasonic: 'Nieuwe standaard'
- Chauvet en Never Fear Shadows: betoverend licht bij The Masked Singer
- Evenementenbranche in coronatijd: diepe dalen en voorzichtig vertrouwen
- Tentdienst Aalsmeer: verbinding op afstand
Verschenen in AV & Entertainment November 2020
Controllux en 1000Ohm
Nieuwe zaallicht in Stadsschouwburg Sint-Niklaas
De Stadsschouwburg Sint-Niklaas (België) bezat al een ruim arsenaal aan Robe toestellen, maar heeft nu ook een nieuwe zaallichtinstallatie. Controllux verzorgde het concept, de integratie en installatie werd uitgevoerd door 1000 Ohm BVBA.
Via een openbare aanbesteding kwam Controllux terecht bij het project in Sint-Niklaas. “De aanbesteding omvatte ook de installatiewerkzaamheden, lichtstudie, projectpresentatie en training van de gebruikers”, legt Kris Noerens van Controllux uit. “De installatie hebben we geplaatst met onze onderaannemer 1000 Ohm.”
De vraagstelling in de aanbesteding was helder: voorstel tot integratie van een nieuw concept led zaallichtsysteem, dat optimaal dimt in een theatrale omgeving (0>100<0, traploos), die voldoet aan de opgelegde luxwaarden en warm dimeffect creëert bij het uitfaden. Het moest de mogelijkheid bieden om aan de hand van eenvoudige druktoetsen de zaal in zones te gebruiken. “Daarbij moest het geheel conceptueel worden uitgewerkt aan de hand van een lichtstudie, om uiteindelijk een productpresentatie in de schouwburg te organiseren. Dat hebben we dus gedaan”, aldus Noerens.
Volledige projectintegratie
Controllux was verantwoordelijk voor het uitwerken van het concept, de integratie van het lichtplan aan de hand van de lichtstudie in de schouwburg en de invulling met extra RGBW-elementen op de zijmuren. “Dat komt dus neer op de volledige projectintegratie”, vertelt Noerens. “We zijn hierbij heel nauw bijgestaan door 1000 Ohm, dat zijn technische knowhow en ervaring vanuit de theaterwereld gebruikte om dit concept technisch te realiseren. Zo hebben zij bijvoorbeeld de stroomkasten ontworpen.” In die kasten zijn de TDE Drivers, Meanwell voedingen en een Sundrax Artgate Din gehuisvest. De volledige installatie berust op het principe van stroom en data over dezelfde kabel d.m.v. de TDE Izi-link DMX interfaces. De sturing laat zoals gezegd toe om de zaal in zones te gebruiken en verschillende moodsettings op te roepen. Deze worden via een Sundrax Artlan Pro met elkaar verbonden, de Artlan pro voorziet ook de nodige PoE poorten voor de wandcontrollers en de input van de lichttafel. Alle geleverde spots zijn afkomstig van TDE namelijk: 29 x TDE WD2400 warmdim opbouw, 12 x TDE WD800 inbouw en 12 x TDE RGBW Moodspot.
De TDE spots waren volgens Noerens zonder meer de juiste keuze voor dit project: “Ze zijn compact, kennen tweedraadsbekabeling en hebben een zeer mooie dimcurve en output. De WD2400 toont aan dat dit het juiste toestel is om een schouwburgzaal te belichten. De zeer compacte WD800 zorgt voor een uitstekende lichtopbrengst onder het balkon en de Moodspots op de wanden zorgen voor een extra kleurinvulling. Het zorgt al met al voor een hoge klanttevredenheid en dat is uiteraard waar wij altijd naar streven.”
Flexibel
Het hele project is volgens Noerens uitermate soepel verlopen. “Een goede planning vooraf en het duidelijk communiceren over de uitvoeringstermijn naar de facility manager van het gebouw zorgde voor een goed begin”, vertelt hij. “Het is in een theateromgeving belangrijk de nodige flexibiliteit aan de dag te leggen en ook dat is gelukt. Zo was de overlast in de zaal zelf tot een minimum beperkt en kon de zaal op aangegeven tijdstippen zelfs gewoon gebruikt worden.” Ook de samenwerking met 1000Ohm verliep helemaal naar wens: “Dat kan alleen maar als je alle vertrouwen hebt in de kennis en ervaring van de aannemer”, geeft Noerens aan. “Dit soort opdrachten vraagt nu eenmaal een flexibele aanpak en kennis van hoe een theaterzaal werkt. Een traploze dimcurve is de norm, in combinatie met een mooie output. Met dit gegeven moet je kunnen terugvallen op een aannemer die ook met die mindset kasten bouwt, drivers plaatst en een netwerk neerlegt. Daarbij moet hij begrijpen dat spots geïntegreerd moeten worden, het liefst in dezelfde RAL-kleur, en zomaar kabelopbouw ‘not done’ is. Bij 1000Ohm begrijpen ze dat en het resultaat daarvan zie je nu in de Stadsschouwburg Sint-Niklaas.”