Inhoud
- TV & Radio Nieuws
- Voorbeschouwing ISE 2018
- Netchange: De fun in het vinden van de juiste streaming oplossing
- Southfields centraliseert sportproductie
- Atomos Sumo: Zwitsers zakmes voor videoproducties
- Theater & Podia Nieuws
- Nieuw geluidssysteem Stadsgehoorzaal Kampen
- VPT-vakmeeting: Waar let je op bij led?
- Riedel en ASL: Beloften waargemaakt
- Alcons Audio: Nederlands wereldmerk
- CUE2018: Startsein voor elk podiumevenement
- Canon van Nederland: Lust voor het oog
- Show & Events Nieuws
- AED Customer Nights
- Tien jaar Turn on the Lights: Voortdurend groeiproces
- CUE Sale: Volop nieuwe plannen
- Nieuwe versie Rentman: 'Huren bij de Buren'
- Nederlanders wereldwijd: "Blij met het Nederland waar we wonen"
theater&podia Project
av-entertainment.nl
Het Nederlands Openluchtmuseum geeft bezoekers al sinds de opening in 1912 een unieke kijk op de geschiedenis van ons land. Onder het compleet vernieuwde entreegebouw is nu de Canon van Nederland geopend, een (ook visueel) prachtige interactieve blik op het verleden van Nederland, waarin fraaie audiovisuele hoogstandjes verwerkt zijn. Indrukwekkende interactieve schermen, haarscherpe (doorzicht)projectie door de vele Canon-projectoren?het draagt allemaal bij aan de spectaculaire expositie die inmiddels geldt als een ware publiekstrekker.
Voor alle licht-, showcontrol- en audiovisuele technologie werd (na een pitch) gekozen voor Rapenburg Plaza, dat voor deze klus heel nauw samenwerkte met de tentoonstellingsarchitecten van Kossman.dejong en een multidisciplinair team van visual designers. Robert van der Linde, ruimtelijk ontwerper bij Kossman.dejong: "We werken voor de meeste projecten parallel met Rapenburg Plaza en ze helpen ons om onze ideeën tot leven te laten komen. Ook nu is samen weer hard gewerkt om alle elementen in de tentoonstelling samen te laten komen op een holistische en creatieve manier. In de Canon van Nederland is er voor ieder wat wils. Het is ontworpen op een manier waarop bezoekers op een interactieve en proactieve manier kunnen ontdekken dat Nederland een altijd veranderend en ontwikkelend land is."
In het door Mecanoo vernieuwde entreepaviljoen is de permanente tentoonstelling ontworpen als een multimediale filmset. Het geheel is compleet overdekt, deels in de al bestaande ondergrondse koepel en voor een deel in een ondergrondse tunnel. De presentatie bevat vijftig vensters die de Nederlandse geschiedenis tonen, onderverdeeld in tien brede perioden en vier grote onderdelen. Art Director Pieter van der Heiden noemt de Canon van Nederland de grootste en beste Nederlandse ervaring voor zowel lokale als buitenlandse bezoekers: "De overkoepelende thema's zijn innovatie, creativiteit en leren. Rapenburg Plaza heeft ons veel mooie manieren geboden om dat te kunnen bereiken." Ook Stijn van Bruggen, projectmanager bij Rapenburg Plaza is enthousiast: "Na achttien maanden van bouwen, adviseren, technisch ontwerpen en brainstormen is de Canon van Nederland eindelijk klaar. Ons team van experts heeft een design-gerichte benadering. Het is eigenlijk een heel gedisciplineerde manier van weten welke technologieën in een tentoonstelling geïntegreerd moeten worden en tegelijk de verwachtingen vervullen van de klant en de stakeholders."
Het eerste deel van de presentatie is een tunnel met enorme, abstract vormgegeven, hangende schermen. Ze nemen de bezoeker mee op een tijdreis van het heden naar het Nederland van 3000 voor Christus, aan de hand van films over de relatie van Nederlanders met voedsel, licht maken en kinderspelen. Daarna kom je in een grote, deels ondergrondse, koepel waar een reeks van tien 'filmsets' is. In die sets is een mix van historische objecten en interactieve speelse leermethoden verwerkt, waarbij alle ruimte en oppervlakte gebruikt wordt als een multimedia canvas. Daarna volgt een panoramaruimte, met rondom interactives die voor een cinematografische leerervaring zorgen. Vervolgens is er nog een interactieve leerruimte, met enorme muren van touchscreens die ervoor zorgen dat de bezoekers deel kunnen nemen aan een didactisch spel en daarmee tegelijk meer te weten komen over de Nederlandse geschiedenis.
De structuur van de deels ondergrondse koepel, die in 1999 oorspronkelijk gebouwd werd voor de attractie 'HollandRama' en nu gerenoveerd werd voor de Canon van Nederland, is ooit ontworpen om flexibel te reageren op veranderende weeromstandigheden. Die situatie zorgde nu wel voor de nodige uitdagingen voor de installateurs van de nieuwe techniek. De huidige technieken vragen om een grotere stabiliteit en accuraatheid. Er zijn dan ook de nodige aanpassingen gedaan aan de bouwconstructie om te zorgen voor voldoende stabiliteit. De oplossing die Rapenburg Plaza bedacht heeft, was het gebruik van glazen doorzichtprojecties om vervorming te voorkomen en de projectieapparatuur op beugelconstructies in de vloer te bevestigen, die niet in contact staan met de muren van de koepel. Op die manier kan het gebouw bewegen als het waait, zonder dat de projecties daardoor verstoord worden. De acht horizontale 'wolkschermen' die aan het plafond van de koepel hangen, zitten vast op dezelfde plekken als de short-throw projectoren en zijn dus altijd met elkaar verbonden.
In de ondergrondse bioscoop wordt 'Nederland in vogelvlucht' vertoond. Daarbij worden onderwerpen als klimaat, bevolking, grenzen, land, water en verkeer behandeld op een imposant panoramascherm van 3 x 15,3 meter. Elke film duurt ongeveer vier minuten. Het geprojecteerde beeld wordt verzorgd door drie Canon XEED WUX6010 6000 lumen WUXGA (1920 x 1200) projectoren, geblend door Showlogix software en afgespeeld door een Showlogix mediaserver. Er moesten 5.760 bij 1.200 pixels weergegeven worden op 25fps en een constante bitrate. De enorme panoramabeelden worden begeleid door speciaal gecreëerd geluid. De soundscape van de film is gecreëerd door componist Eric Hense en het audio- en geluiddesign is tot stand gekomen in samenwerking met IJsfontein Interactive Media en Redrum. "Om het publiek van verschillende kanten te kunnen benaderen met geluidseffecten hebben we hier zes verschillende multitrack kanalen gebruikt, die de audio-data uitsturen naar 8 Xilica DSP's en 7.1 surround sound speakers", legt audio- en show control engineer Wilfred de Zoete van Rapenburg Plaza uit.
De interactieve leerruimte die daarna volgt wordt compleet gedomineerd door een monolithische muur van 36 vierkante meter aan touchscreen panelen, die ervoor zorgen dat bezoekers diepgaande informatie kunnen vinden over de vijftig onderwerpen die in de tentoonstelling aan bod komen. Aan de hand van de unieke RFID-code, die aan iedere bezoeker mee wordt gegeven, worden (indien gewenst) alle vragen en aanvullende informatie verstuurd naar hun emailadres aan het einde van hun bezoek. Dit wordt gefaciliteerd door middel van 50 KissBox Networked RFID Readers, waarvan vijf op elk scherm zijn aangesloten. En voor elke speurtocht-console zijn nog eens drie KissBox RFID Readers nodig. De Canon tabletop 32-inch-browsers tonen Google Maps, met daar overheen de bezienswaardigheden die te maken hebben met de onderwerpen van de Canon van Nederland. Bezoekers kunnen inzoomen en hun eigen postcode invullen, om meer informatie te krijgen over hun specifieke woongebied.
IJsfontein Interactive Media is het bedrijf dat heeft gezorgd voor het ontwerp van alle interactieve, leerzame spelelementen in de Canon. Raimond Reijmers, strateeg en designer van interactieve ruimtes bij IJsfontein Interactive Media vertelt: "We herkennen onszelf in Rapenburg Plaza, met hun unieke benadering waarin technologie niet gebruikt wordt voor de nieuwigheid, maar om de bezoeker een betere ervaring te bieden. Ze integreren licht, projectie, schermen, echte objecten en decor in één levend element."
Om een idee te geven van de mate waarin Rapenburg Plaza heeft bijgedragen aan dit project, een opsomming van wat door hen is geïnstalleerd en geconfigureerd: 67 projectoren, 66 touchscreens, 46 videospelers, 103 luidsprekers en 59 audiovisuele computers, gebruik makend van 177 data- en video-extenders en 33 netwerkschakelaars, meer dan 45 kilometer elektriciteits- en datakabels en een capaciteit van 80.000 kWh. Rapenburg Plaza heeft alle computers, mediaspelers en processors in speciale machinekamers geïnstalleerd, om waardevolle expositieruimte te behouden en om genoeg ruimte te bewaren voor onderhoudswerkzaamheden. Het technische team van Rapenburg Plaza en de klant kunnen elk aspect bepalen van het systeem door middel van een speciaal gemaakte app, waarin Alcorn McBride technologie is opgenomen. "Controle en onderhoud op afstand wordt in de toekomst geïntegreerd in het hele park door middel van een gecentraliseerd systeem", vertelt Wilfred de Zoete.
De planning was de sleutel tot succes voor Rapenburg Plaza. "Alle technologie was tot in de puntjes gepland en zoveel mogelijk vooraf off-site gebouwd, dus voordat we het in het museum brachten. Op die manier hadden we on-site minder tijd nodig. We zijn extreem trots op dit project om de grootschaligheid, de omvang en de technische complexiteit," vertelt Hein Scheffer, Business Developer bij Rapenburg Plaza, enthousiast. Rapenburg Plaza was nauw betrokken bij elk aspect van de technische uitvoering van dit enorme project. Van de selectie van de projectoren, projectieoppervlaktes, videopanelen, technologie om de tentoonstelling te bedienen en lichtarmaturen, tot de bekabeling, installatie, programmering en bestellingen. Het team van experts bij Rapenburg Plaza werd geleid door Stijn van Bruggen, projectmanager en Jan Paul Coenraad als netwerk- en ICT designer, Wilfred de Zoete, audio- en show control engineer en Martijn Hoogland, AV-engineer. Het systeemdesign werd mogelijk gemaakt door Jeffrey Steenbergen, in samenwerking met lichtdesigner Marc Heinz, die toevallig één van de medeoprichters was van Rapenburg Plaza en met trots heeft samengewerkt aan dit project.
Ook Willem Bijleveld, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum toont zich content met het eindresultaat: "We werken nauw samen met Rapenburg Plaza, dat constant nieuwe grenzen in technologie doorbreekt en meeslepende ervaringen ontwikkelt die een verhaal vertellen over Nederland. De Canon van Nederland zal mensen inspireren, vermaken en informeren tot ver nadat ze het museum weer verlaten hebben."
show&events nieuws